Nieuws

Proza over het Onland-natuurgebied in Baarnsche Courant

Een mooie zondagmorgen

Een mooie zondagmorgen, de zon staat aan een strak blauwe hemel boven het Baarnse Onland. De wandeling, ook wel het rondje Eem genoemd, begint op het dijkje langs De Botter. Het eerste stuk voert langs de Praamgracht waarin een aantal eenden al snaterend achter elkaar aan zwemmen richting de Eem. Af en toe springt een vis op uit het water om vervolgens weer in het water te verdwijnen. Ook de fuut duikt onder om even later weer een aantal meters verder boven te komen.
Binnen de gemeente Baarn is dit een uniek stukje natuur. Aan de ene kant heb je de weilanden die in deze tijd van het jaar voor een groot deel zijn bedekt met een gele gloed van paardebloemen en aan de andere kant heb je het rustig voortkabbelende water van de Eem. Laatst kwamen de koeien weer voor het eerst naar buiten, als deze dieren de frisse geur van het weiland en de buitenlucht ruiken gaan ze springend hun nieuwe tehuis in. Dit jaar is onder de groep koeien een kalfje aanwezig, wat het beeld van het jonge voorjaar compleet maakt.

Het blijkt wel dat ik niet de enige ben die dit stukje Onland als recreatie-/ontspanningsgebied heb gekozen. Onderweg passeren mij veel mensen uit de buurt met of zonder hond, wandelend of fietsend. Maar ook veel mensen zitten te vissen, alleen of in groepsverband. Op de Eem komt af en toe een kano langs; sportievelingen die weer op een heel andere manier door dit stukje natuur gaan. Al genietend van de omgeving en de warme zonnestralen loop ik langs de Eem richting de A1. De wind komt uit de goede richting zodat je nagenoeg niets hoort van het verkeer. Alleen het geluid van kieviten en grutto’s die over de weilanden vliegen en de meest fraaie capriolen tijdens hun vliegtocht uithalen.

Vlak voordat het schelpenpad afbuigt van de Eem en me weer terug brengt naar de bebouwde kom van Baarn, zit een visser. Het blijkt een goede ochtend voor hem te zijn, de vangst valt niet tegen. In de buurt van deze visser zwemmen een aantal eenden en meerkoeten, waarschijnlijk wachtend op wat eetbaars wat de visser hun zal toegooien.

De wandeling vervolgend kom je langs de voormalige Bestevaer camping. Dat er ooit een camping is geweest is nu niet meer voor te stellen, de campings van tegenwoordig zijn voorzien van vele luxe. Voor de mensen uit de stad die op deze plek hun vrije tijd door brachten moet het uitzicht en de rust geweldig zijn geweest. Vanaf deze plek heb je een wijds uitzicht over de polders richting Amersfoort en Soest.

Dit overdenkend kom ik weer op het dijkje dat mij al slingerend terug brengt naar het begin van deze fantastische wandeling door dit unieke stukje natuur in Baarn.

Het zou toch jammer zijn dat dit stukje natuur, waar veel mensen recreëren, verloren zou gaan. Het Onland hoort toch net zo bij Baarn als Paleis Soestdijk en de bossen richting Hilversum? Het Onland verdient het om beschermd te worden, zodat u en ik kunnen blijven genieten van dit stukje Baarn.

Stichting"Behoud de Eemvallei"