Nieuws

IJsvogel maakt sterke comeback

De in ons land vrijwel verdwenen ijsvogel is aan een beresterke rentree bezig. Ook in de Eemvallei broedt de vogel en wordt af en toe, vliegend over de slootjes van de ‘Eemerwaard’ gesignaleerd. Het broedgebied ligt in de nabije omgeving. Vogelonderzoek Nederland (Savon) schat het aantal broedparen momenteel op zo’n 250. In het begin van de jaren negentig waren de vogels met hun opvallend felblauwe en oranje verenkleed met een lampje te zoeken.

Als inheemse broedvogel staat de vissenvanger afgebeeld als watermerk op een bankbiljet van tien gulden. Volgens Sovon-woordvoerder H. van Diek is de toename van de ijsvogels te danken aan het schone rivier- en beekwater. Het vogeltje met zijn opvallend grote kop voedt zich met insecten die aan de waterkant leven. Ook de zachte winters zijn belangrijk. Wanneer het niet hard gaat vriezen, verwacht Van Diek de komende lente een record aantal kuikentjes. Wilt u meer weten over deze bijzondere vogel kijk dan eens op www.ijsvogels.nl van Corné van Oosterhout.