Nieuws

Soester Ringslang steekt weg over

Baarnaar Vossenberg fietste in Soest over de A.P. Hilhorstweg, vlakbij de Grote Melmweg. Op deze weg door het landelijk gebied, stak vlak voor hem, een één meter lange Ringslang de weg over. Ringslangen zijn sterk aan water gebonden en kunnen zwemmen als de beste. De slangensoort behoort echter tot de sterk bedreigde diersoorten in Nederland o.a. veroorzaakt door de afname van het aantal geschikte broedplaatsen en de achteruitgang van de kwaliteit van het leefgebied.

Met het aanleggen van broeihopen zou het leefgebied van de vrij zeldzame Ringslang kunnen worden uitgebreid. Voor de broeihopen kan bijvoorbeeld bermmaaisel worden gebruikt. Daarom kunnen boeren en leden van zogeheten Wildbeheereenheden met het aanleggen van broeihopen een belangrijke rol spelen bij het behoud van de Ringslang.