Nieuws

Oude boomgaard in Eemvallei

Bij het landgoed Coelhorst in Hoogland ligt deze oude boomgaard met zijn hoogstam-fruitbomen. Knotters hebben de ervoor staande bomen flink onder handen genomen waardoor er nu een magnifiek zicht op de oude bomen is ontstaan.

Vanaf de jaren vijftig verdwenen dergelijke boomgaarden in snel tempo, inclusief de daarin voorhanden zijnde rijkdom aan traditioneel geteelde rassen. Plotseling waren er toen rassen en teeltwijzen vereist die zich leenden voor een grootschalige commerciële teelt waarbij efficiëntie bij de oogst en bewaarbaarheid de belangrijkste vereisten werden. En zo verdwenen ook in hoog tempo de hoogstam-fruitboomgaarden uit het boerenlandschap.

Maar gelukkig houden steeds meer bewoners van het huidige platteland de vaak al oude vruchtbomen die er nog zijn te vinden weer in stand of planten weer jonge vruchtbomen aan.