Nieuws

“Eemerwaard” nu de officiële naam

Aan de rand van het natuurgebiedje langs de Eem, bij de Botter te Baarn zetten ongeveer 160 kinderen van de Guido de Brèsschool uit volle borst en onder leiding van Baarnaar Huub Menssink met zijn gitaar, het Eemerwaard-lied in. Joop Hoogerheijde, voorzitter van de stichting ‘Behoud de Eemvallei’ had zojuist nog even het woord gevoerd en gezegd dat wij met zijn allen nu op de plek stonden waar de stichting ‘Behoud de Eemvallei’ was ontstaan en dat vandaag de onbehoorlijke naam ‘Onland’ van dit natuurgebied officieel zou worden veranderd in ‘Eemerwaard’. Het college van burgemeester en wethouders van Baarn had dit officiële besluit genomen.

Al in 2000 stond er bij het ‘Onland’ een bord met de naam ‘Eemerwaard’ erop. Die naam was toen door een onafhankelijke jury van de stichting ‘Behoud de Eemvallei’ gekozen uit 55 inzendingen waarvan Huub Menssink de winnaar was. Het was toen nog niet officieel, maar nu, vijf jaar later, dus wel.

Hierna hield de Baarnse wethouder Jan Glastra van Loon een speech en aansluitend vond de officiële onthulling van het bord met de naam ‘Eemerwaard’ plaats. Deze werd door hem en Joop Hoogerheijde verricht. Zij knipten linten door waarna tientallen met helium gevulde luchtballonnen het Onland-doek van het Eemerwaard-bord omhoog trokken en ermee de lucht ingingen. De naamswijziging ‘Eemerwaard’ was een voldongen feit geworden. Het Onland-doek verdween snel in de richting van het noordoosten.

Vervolgens lieten de kinderen groene ballonnen met naamkaartjes los, die met nog onbekende bestemming het luchtruim kozen. Daarmee zijn natuurlijk weer prijsjes te winnen voor drie kinderen die met hun ballon het verst komen. De stichting trakteerde de kinderen op beschuit met muisjes en ieder kind kreeg een mooie koker met potloden. De andere belangstellenden aten ook een beschuitje mee.