Nieuws

De Eem

Een levendig element in de Eemvallei is de Eem, de enige in Nederland ontspringende rivier die ooit bij een doorwaadbare plaats van de Eem, de aanleiding gaf om de stad Amersfoort te bouwen. Zij had wisselende namen zoals Eems, Hemus, Hemes, Amer en Hamer maar alle namen waren genoemd naar één van de vier elementen, namelijk Water. De naam Hemus is de oudste en werd al in 777 gebruikt.

Eeuwen geleden werd de Eem gebruikt als handelsroute o.a. voor bier dat vanuit Amersfoort naar Holland werd geëxporteerd. Dat ging echter niet zonder slag of stoot want de Amersfoorters bevochten daarvoor op het water de Friezen en de Hollanders. De scheepvaart werd steeds belangrijker en moest gestimuleerd worden en daarom werd in 1615 begonnen met de aanleg van een jaag- of trekpad langs de Eem.

eem rivier eemdijk

De Eem is nog steeds een belangrijke maar vooral rustige rivier. Dat kunt u wel zien op de foto die bij Eemdijk is genomen.