Nieuws

Behoud de Eemvallei op promotie in dorpje Eemdijk

Zaterdag 23 juni was de jaarlijkse publieksdag van het Nationaal Landschap Arkhemheen-Eemland (Eemvallei). Het thema was ‘Buurten in de polder’ en iedereen was van harte welkom op tientallen locaties. Een daarvan, de cultuurhistorische palendijk aan het Eemmeer in Bunschoten werd ’s ochtends officieel geopend. Deze locatie ligt op het punt waar de Westdijk in de Eemdijk overgaat.

Jan Vossenberg (Zach)

De stichting ‘Behoud de Eemvallei’ stond die dag met een promotiekraam bij het pontje in het dorpje Eemdijk. Het nieuwe fotodoek van de stichting met daarop de tekst ‘Behoud de Eemvallei’ trok veel bekijks. Erop afgebeeld was een fraaie uiterwaarde met koeien langs de Eem. Bestuurslid Kees Koolmees: “We stonden er nog maar net toen een Eemdijker boer op een ronkende tractor kwam aanrijden, bij de kraam er vanaf sprong en vol trots riep: ‘’Dat zijn mijn koeien op die foto, prachtig hè”. Dat was een leuk begin van de dag. Ondanks af en toe een hoosbui, bezochten toch nog honderden bezoekers het kraampje, ze kregen o.a. informatie, een felgroene balpen en een bekertje groene limonade.

mevrouw Dijkstra-Hoolwerf, Baarn

Bij de kraam vond ook een een artistieke activiteit plaats. De Baarnse amateur-kunstschilder Jan Vossenberg (Zach) creëerde aan de Eem een impressionistisch schilderij van het Eemdijkse pontje met de Eemnesser polder als decor. Hij stelde het schilderij gratis ter beschikking aan de stichting die het verlootte onder de nieuwe donateurs van die dag. De winnares was mevrouw Dijkstra-Hoolwerf uit Baarn. Door bestuurslid Aart Lokhorst werd het schilderij aan haar overhandigd. Haar reactie: “Ik ben er heel erg blij mee. Dit was precies wat ik zocht maar ik vind het zo bijzonder dat kunstschilder Zach dezelfde naam heeft als mijn oom die tientallen jaren op dat Eemdijkse pontje heeft gevaren.