Nieuws

Vertederende jonge kerkuilen in nieuwe nestkast uitgekomen en nu geringd

Tot grote verrassing van de familie Van Motman aan de Stadhouderslaan 164 in Soest kropen 55 dagen geleden, na een broedtijd van bijna vijf weken, vijf kerkuiltjes uit hun ei. Het was voor deze omgeving een succesvol broedresultaat terwijl de nieuwe nestkast in de achterwand van de paardenstal, er pas een paar maanden hangt.

De jonge kerkuilen moesten aan een poot worden geringd en dat gebeurde maandagavond 4 augustus door IVN Eemland in aanwezigheid van de Soester burgemeester Noordergraaf en zijn echtgenote en nog tientallen andere belangstellenden o.a. van natuurorganisaties waaronder ook het bestuur van de stichting Behoud de Eemvallei.

De jonge kerkuilen zullen de Eemvallei verrijken terwijl de gemeente Soest het aangrenzende gebied langs het water van de Praamgracht wilde verstoren door aanleg van een deel van de Rondweg dat nu door Baarn is geblokkeerd. Maar Soest heeft nog een ander fout plan om dwars door dit achterliggende rustige gebied een fietspad, deels over Baarns grondgebied, richting de Eemerwaard aan te leggen waardoor de broodnodige rust voor de fauna ernstig zal worden verstoord.

De kerkuil is een kwetsbare soort, ze staat daarvoor op de Nederlandse Rode Lijst .

De foto’s van de jonge kerkuilen zijn genomen door natuurfotografe Marlies Bouten (www.efraa.nl).