Nieuws

Reizende expositie ‘De Grebbelinie boven Water’ van start

Op 3 oktober opende mevrouw A.H. Raven, gedeputeerde van de provincie Utrecht, op het terrein van Valleisport te Woudenberg, het mobiele expositiecentrum over de Grebbelinie dat een jaar langs alle plaatsen aan de Grebbelinie zal reizen. De expositieruimte bevindt zich in een nieuwe schaftwagen met de kleinste en knuste Nederlandse bioscoop met vijf stoelen, waar drie korte filmpjes over de Grebbelinie worden vertoond. De expositieruimte heeft nog veel meer leuke multimediale toepassingen in huis zoals een interactieve kaart waarmee u kunt beleven hoe de waterlinie werkte.

Dat deze militaire verdedigingslinie langs de Eem door de Eemvallei liep is vrij onbekend, maar de reizende expositie zal daarin ongetwijfeld verbetering brengen. Voor gemeenten, scholen, bibliotheken, organisaties en verenigingen enz. is het mogelijk om de expositie te laten plaatsen op hun terrein. Boek zelf direct het gratis expositiecentrum

De Grebbelinie werd in de 18e eeuw aangelegd en steunde vooral op de kracht van inundaties, de onderwaterzetting van een terrein voor militaire doeleinden. Eerst beperkten de werkzaamheden zich tot de liniedijk van de Roode Haan bij Veenendaal tot de Vudijk in de polder Zeldert te Hoogland.

In 1745 werden dwarskaden aangelegd om te voorkomen dat het water zou wegvloeien naar de Zuiderzee die bijna zeven meter lager lag dan het gebied rond de Roode Haan. Het lage en waterrijke gebied tussen Amersfoort en de Zuiderzee, waarvan het huidige Eemmeer een restant is, behoorde van nature tot de sterkste delen van de waterlinie. Daarom duurde het tot de periode 1785-1799 voordat het deel ten noorden van Amersfoort nadrukkelijk in beeld kwam. Er verrezen verdedigingswerken in Spakenburg en de liniedijk langs de Eem werd versterkt. Zo vormde men de liniedijk bij de Vudijk om tot het ‘Werk bij Krachtwijk’, beide gelegen in Hoogland en kwamen er werken op de keerkades van Coelhorst en de Glashut te Amersfoort.

Het militaire karakter van de werken wordt momenteel vooral getoond door de kazematten (bunkers) die in 1939-1940 aan de verdedigingslinie werden toegevoegd. Het was deze periode dat de plaatsen in de Eemvallei werden bevolkt door soldaten van de 7e Divisie. Dat de Grebbelinie echter meer betekent dan 10 mei 1940 wil de provincie Utrecht benadrukken in een groot aantal projecten dat ze aanstuurt onder de naam De Grebbelinie boven Water!

www.grebbelinie.nl/