Nieuws

De Nationale Gruttoprijs gevallen in de Eemvallei

De Nationale Gruttoprijs 2009 (foto) met een geldprijs van duizend Euro is door de organisatie Nederland-Gruttoland uitgereikt aan de agrarische natuur- en landschapsvereniging Ark- en Eemlandschap. Dit vanwege de succesvolle resultaten in de Noordpolder te Veld en de Maatpolder in Eemnes.

De jury was lovend over de stijgende aantallen grutto’s in de Eemvallei en het vernieuwende beleid door deze boeren.

Boeren, vrijwilligers en terreinbeheerders werken in de Eemvallei nauw samen om weidevogels, maar ook planten, te beschermen. De leden kunnen contractueel tegen een vergoeding met hun vereniging o.a. afspreken pas na het broedseizoen te maaien waardoor broedende weidevogels met rust worden gelaten. Dat bleek hard nodig want de gruttostand in Nederland is de afgelopen 30 jaar met 60% teruggelopen.