Nieuws

Ooievaar op mooie herfstochtend

In de vroege ochtend van 17 oktober liet het weidevogelreservaat van Natuurmonumenten in Eemnes (Eemvallei) zich van één van haar sfeervolle kanten zien. In het mistige landschap met tegenlicht van de opkomende zon, liep een oplettende ooievaar door een slootje op zoek naar iets eetbaars. Klik hier voor de locatie. Onverstoorbaar deden vlakbij wat koeien zich te goed aan het laatste gras van dit jaar.

ooievaar

Vermoedelijk maakte de ooievaar deel uit van het paartje dat begin van dit jaar op het nest van de ‘Theetuin Eemnes’ broedde. Via het ringnummer bleek toen dat het vrouwtje twee jaar was terwijl ze eigenlijk pas vanaf het derde levensjaar vruchtbaar zijn. Het mannetje droeg een onleesbaar ringnummer en was daarom vermoedelijk wat ouder. De onervarenheid van het vrouwtje was zo goed als zeker de oorzaak van het overlijden van de drie jonge ooievaars die in dit nest uit het ei kwamen.

Foto: Jaap Vos