Nieuws

Help mee en maak de grutto tot winnende Nationale Vogel van Nederland

De grutto kan niet zonder Nederland, de vogelsoort voelt er zich helemaal thuis. Van alle grutto’s in Noordwest-Europa broedt maar liefst 90% in Nederland. Daar moeten we heel zuinig en trots op zijn. Met duizenden keren ze vanaf begin februari terug uit West-Afrika waar ze altijd overwinteren.
De uitgeputte vogels sterken dan weer snel aan en broeden hier. Helaas was 2015 een slecht jaar voor de grutto’s, ook in de Eemvallei.


Foto: Jaap Vos

Onverwacht bleken veel gruttonesten leeggeroofd, vermoedelijk door vossen en bunzings. Maar de grutto geeft na tegenslag gelukkig niet snel de moed op. Met uw steun zou het kunnen lukken dat deze prachtige vogel begin november tot Nationale Vogel wordt verkozen. Dat zou een opsteker van jewelste zijn. Daarom vraagt de stichting Behoud de Eemvallei u, om mee te doen met de verkiezing tot ‘Nationale Vogel van Nederland’ en de keus te maken voor de grutto. Het is een actie van het Vara-programma ‘Vroege Vogels’ i.s.m. met Vogelbescherming Nederland.

Klik hier en doe mee met de actie en hopelijk kiest u dan voor de grutto.