Nieuws

SBDE bij Eemlandse boeren in de Deel

Zo’n 80 Eemlandse boeren waren op uitnodiging van Arnoud van Daatselaar van de paardenpensionstal ‘de Heidehoek’ naar partycentrum de Deel in Eemnes gekomen. Kees Koolmees van de Stichting Behoud de Eemvallei (SBDE) heeft daar een presentatie gegeven over de ontstaansgeschiedenis van Eemland vanaf de voorlaatste ijstijd, de Saale tot nu.

Ook andere onderwerpen kwamen aan bod, van te veel ganzen op de graslanden met als gevolg dat er net zoveel stront (fosfaten) ’s winters op het land terecht komt als de totale hoeveelheid die koeien produceren die nog op stal staan. Ook de ongewenste windturbines passeerden de revue en de in ontwikkeling zijnde zonnepanelen waarbij op de zonnecellen een laagje grafeen is aangebracht waardoor ook bij regenval stroom kan worden opgewekt. De boerenstallen zijn daarvoor bijzonder geschikt.

Jan Cees Vogelaar (foto) uit Lelystad, voormalig LTO-vakgroepvoorzitter vulde het tweede deel van de avond met een presentatie en gaf de boeren goede adviezen. Hij maakt zich zorgen over het Eemlandse poldergebied. Hij riep de boeren ‘wakker te worden’ en de burgers uit deze regio als een goeie afzetmarkt te zien en ermee samen te werken. De avond bleek een succesvol initiatief van Arnoud van Daatselaar.