Nieuws

Zwaar verontreinigde grond moet uit de dijk worden verwijderd

In het project Dijkverbetering Zuidelijke Randmeren en Eem van het Waterschap Vallei en Veluwe, blijkt dat er verontreinigde grond is aangevoerd én verwerkt in een tweeënhalve kilometer lange dijk aan de Westdijk in Bunschoten. Het betreft zo’n 120.000 ton thermisch ‘gereinigde’ grond die niet aan de wettelijke eisen blijkt te voldoen. Deze grond moet worden verwijderd en dat gaat heel veel geld kosten, mogelijk miljoenen euro’s.

De zaak kwam aan het licht toen er in 2016 plotseling een aantal kalveren stierven die uit een aangrenzende sloot van de dijk hadden gedronken. De Stichting Behoud de Eemvallei vraagt zich af hoe dit allemaal kon gebeuren want er vindt immers vooraf altijd keuring van dergelijke grond plaats. Dit zal volgens de stichting tot op de bodem moeten worden uitgezocht door de milieurecherche van de Nationale Politie, mede omdat er mogelijk in groter verband is geknoeid met deze ‘grond’.