Nieuws

Primeur met Baarnse kerkuilenkast

Adriaan Voeten van ‘Gaan en beleven.nl’ en Kees Koolmees van de Stichting Behoud de Eemvallei brachten recent een bezoekje aan het boerenbedrijf van de familie Van den Hengel aan het Zuidereind 35 in Baarn.

Het doel is om de boerderij als rustpunt op te nemen tijdens een fietstocht (gratis) langs de natuurgebieden Wolkenberg (Baarn) en De Slaag (Amersfoort) op zaterdag 21 april 2018, opgave daarvoor via www.gaanenbeleven.nl

Tijdens het gesprek met de boer vertelde hij met enige trots dat er regelmatig een kerkuil langskwam. Maar jammer genoeg bleek er geen nestkast aanwezig.

Uilenliefhebber Voeten twijfelde geen moment omdat dit reden genoeg was om de uilenwerkgroep van IVN-Eemland te vragen daar een kerkuilen-nestkast te plaatsen. Ze vonden het bij IVN een prima idee, vooral omdat het de eerste kerkuilen-nestkast zou worden die door hen in Baarn zou worden geplaatst. Al snel daarna werd door IVN de ladder beklommen om de nestkast in de open hooischuur te monteren.

Omdat het zo’n goed initiatief is betaalt de Stichting Behoud de Eemvallei de materiaalkosten voor de nestkast. Iedereen is ontzettend blij met de medewerking van de boerenfamilie Van den Hengel.

De kerkuilen kunnen straks niet alleen in het open landschap van de Eemvallei op muizenjacht maar overdag rust vinden en broedgelegenheid in de nieuwe nestkast. Afwachten maar of ze gaan broeden.