Nieuws

Fietstocht langs natuurgebieden gewaardeerd

Geheel gratis organiseerde de Stichting Behoud de Eemvallei en www.gaanenbeleven.nl afgelopen zaterdag 21 april een gezellige fietstocht in de prachtige Eemvallei. Op de eerste locatie die we aandeden stond eeuwen geleden de Baarnse korenmolen bijgenaamd ‘de Baars’, een eyeopener. Vervolgens met z’n twaalven langs het nieuwe natuurgebied ‘de Wolkenberg’ (Baarn). Dat gebied is zodanig ingericht dat het de vogelsoort de baardmannetjes moet gaan verleiden om daar te gaan nestelen. Deze vogelsoort is hier nog nooit geweest.

En daarna een bezoekje aan de boerderij van boerin Thea van de Hengel aan het Zuidereind, kijken naar de pas opgehangen kerkuilen-nestkast die door de stichting is betaald en naar de vele nesten van boerenzwaluwen aan de koeienschuur. We hadden geluk want de zwaluwen waren net gearriveerd van hun lange tocht uit midden Afrika. Na koffie/ thee met iets lekkers erbij weer door, naar het plas/dras natuurgebied de Slaag (Amersfoort) dat ook aan de Eem ligt.

De meeste deelnemers stonden versteld van de vele vogelsoorten die er te zien zijn zoals o.a. grutto’s, tureluurs, witgatjes en kieviten. Grappig was om te zien dat een groepje van wel 14 kieviten hoog in de lucht gezamenlijk een buizerd verjoegen die het zo goed als zeker op de eieren van weidevogels had gemunt. Kortom een gezellige en informatieve fietstocht door en voor de natuur. Eén van de kreten onderweg: “Naast de deur is zoveel te beleven”.

Een impressie (foto’s en filmpje) van de fietstocht.