Nieuws

Goudplevieren in Eemvallei

Natuurfotograaf Jaap Vos maakte op 29 september 2018 deze prachtige foto van een groep goudplevieren in de Noordpolder te Veld in Eemnes in het noordelijk deel van de Eemvallei. Ze maakten deel uit van een grotere groep van zo’n tweehonderd stuks. De soort is uit Nederland verdwenen, de laatste broedde in 1937.

Het wegvallen van begrazing door schapen leidde tot verdwijning van voor het broeden nodige korte grazige vegetaties. In de Eemvallei zouden daarom bij een aantal percelen deze begrazing door schapen in de Noordpolder te Veld weer mogelijk moeten maken. Wat je op de foto ziet, zijn doortrekkers tijdens de najaarstrek naar het zuiden van Europa en zelfs Noord-Afrika. Bij zachte winters blijven ze soms in Nederland hangen

Meer info over de goudplevier.