Nieuws

SBDE kreeg het voor elkaar om landschapsvervuilingen Soest weg te krijgen

Al in 2017 diende de Stichting Behoud de Eemvallei (SBDE) bij de gemeente Soest  via haar advocaat Willem-Friso Haagsma een handhavingsverzoek in ten aanzien van 3 grondeigenaren, oostelijk van de Hooiweg in Soest. Het betrof:

  • Een weiland dat illegaal werd gebruikt voor de opslag van bouwmaterialen en caravan.
  • Een verloederd en illegaal volkstuinencomplex waarop zo’n 40 kleine gebouwtjes stonden die voor opslag/ recreatie werden gebruikt.
  • Een kleine manege met daarop o.a. een illegale container, meerdere illegale bouwsels, illegale verhardingen, illegaal aangelegde paardenbak bestaande uit manegebodem en hekwerk en mogelijk een illegaal aangelegde mestopslag en uitbreiding van een schuur.

Na enig aandringen van SBDE ging de gemeente Soest in contact met de grondeigenaren.

Het weiland met bouwmaterialen en de caravan werd opgeruimd.

Over de volkstuinen bleek een afspraak met de eigenaar te zijn dat deze uiterlijk een jaar na ons verzoek gesaneerd zou moeten worden. Dat is inmiddels ook gebeurd. Uit de bovenstaande foto kunt u zien wat een geweldige verbetering voor het landschap dit is geworden.

  • Bij de manege is de gemeente Soest minder voortvarend te werk gegaan. De zeecontainer staat er nog steeds (zie foto) en is storender geworden nu de volkstuinen zijn verdwenen. De illegale bestrating is met een laagje zand bedekt en wordt nog gebruikt, van de paardenbak zijn de houten hekken vervangen door een lint met schrikdraad maar de zonder vergunning aangelegde manegebodem (ong. 400 m³ gebiedsvreemde materialen incl. drainagebuizen en afsluitende kunstof-doeken in de bodem) ligt er nog steeds waardoor het feitelijke gebruik als illegale paardenbak niet is veranderd. Ook heeft de gemeente SBDE nog niet duidelijk kunnen maken waarom zij de uitbreiding van de gebouwen en de mestopslag gedoogd.

De Stichting Behoud de Eemvallei heeft dus met behoorlijk succes een zaak over  landschapsvervuilingen aan de Hooiweg in Soest gevoerd. Daar was ook een rechtszaak bij de Rechtbank voor nodig. Op de plaats van de gesaneerde volkstuinen zal een boomgaard met oude appelrassen worden aangelegd.