Nieuws

Hoop op een goed 2021 en bedankt voor …..

Het afgelopen jaar was een jaar waarin we diverse keren zaken voor elkaar kregen waardoor de Eemvallei werd gespaard. Je kunt dit lezen bij  het Nieuws-item. 

In 2021 zullen er veel bedreigingen op de Eemvallei afkomen. We zijn ervan op de hoogte en de Stichting Behoud de Eemvallei zal deze alle bestrijden. Wat is er aan de hand?

Een aantal bedrijven benaderen de boeren met te mooie praatjes en zwaaien met vette contracten voor zonneweiden. Maar boeren zijn boeren, geen geldverdieners over de rug van de natuur en hun vee. Als de boeren erin trappen staan ze op termijn met lege handen.  

Ook wordt de Eemvallei bedreigd door het plan voor extreem hoge windturbines dat een Amersfoorts groepje wil laten bouwen op het terrein van de Rioolwaterzuivering Amersfoort. Pure geldverspilling want zoiets kan alleen draaien op subsidie/uw belastinggeld. Het zal een natuurramp voor de fauna veroorzaken. Overigens is windstroom van windmolenparken op zee veel goedkoper, natuurvriendelijker en sinds kort niet meer draaiend op subsidie, klik hier. Zeewindstroom is ook goedkoper dus weg met dat Amersfoortse idiote plan.

Er is ook een plan voor een windturbine in Baarn, in een weiland aan het Zuidereind en een in een weiland waar veel wulpen (foto) vertoeven aan de Oude Lodijk in Amersfoort (thv de Shell-benzinestation aan de A1).

Bunschoten wil een extra bedrijvenpark in de Eemvallei oprichten, zo’n 20 ha groot ten koste van de natuur en de weidevogels. Hoe kan men het bedenken? Het college van B&W van Bunschoten moeten zich diep schamen. 

Ook het Baarnse ‘pretpark’ Paleis Soestdijk en bijbehorend landgoed van projectontwikkelaar de MeyerBergman Erfgoed Groep bedreigen de Eemvallei. Veel events waaronder loeiharde concerten, zeer grote verkeersstromen met verkeerschaos tot gevolg, het parkeren van duizenden auto’s op agrarische grond met natuurlijke waarde naast de Praamgracht, de bouw van10 appartementen-complexen in het Borrebos en een hotel zullen zeer negatieve effecten op de Eemvallei veroorzaken. De fauna zal daardoor wegvluchten en nooit meer terugkeren zoals o.a. de das (foto). Dit hebben we dan te danken aan het Wassenaarse echtpaar Maya en Ton Meijer, de projectontwikkelaars (MeyerBergman Erfgoed Groep) van Paleis- en Landgoed Soestdijk. Het mooie natuurrijke Baarn zal afglijden naar een vreselijke situatie waarin de natuur geheel zal verdwijnen.  

We zullen tegen de genoemde plannen ten strijde trekken. Dat doen we om het prachtige Eemvallei-landschap te behouden.

Tot slot, we bedanken u als bezoeker van deze website en/of donateur voor uw steun want zonder u kunnen we de Eemvallei niet beschermen. Wilt u een donatie overmaken naar de Stichting Behoud de Eemvallei, klik dan op hier. Wij hopen van harte dat u een goed 2021 gaat meemaken.