Nieuws

Rechtzaak Behoud de Eemvallei om oorverdovend evenement in Stiltegebied

De Stichting Behoud de Eemvallei had een voorlopige voorziening (schorsing) bij de bestuursrechter van rechtbank Utrecht aangevraagd voor de door provincie Utrecht verleende ontheffing om op 18 augustus een Trekkertrek-evenement in Eemdijk te houden. De stichting vindt het onacceptabel omdat de locatie (klik hier voor You Tube filmpje) in een officieel Stiltegebied ligt.

Op dinsdag 30 juli diende de zaak bij de rechtbank Utrecht. Vrijdag 3 augustus deed de rechtbank Utrecht al uitspraak, zowel in de voorlopige voorziening als in de bodemprocedure. De stichting verloor deze zaak maar gaat in beroep bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.

trekkertrek

Bij de trekkertrek zullen opgevoerde en brullende tractoren een gewicht zo ver mogelijk over een baan slepen. “Een oorverdovende situatie en niet passend in dit stille en mooie gebied”, aldus Kees Koolmees, secretaris van de stichting. De te verplaatsten gewichten vormen in feite de ‘sleepwagen’ welke met ballastgewichten kunnen worden verzwaard. Twee typen sleepwagens staan op het programma. Het 1e type sleepwagen is de ‘Blue Turtle’ met een gewicht variërend tussen 5.000 en 9.000 kg. Het 2e type sleepwagen, aangeduid met de naam ‘Blue Fox’, weegt 10.000 kg en kan middels ballastgewichten tot 14.000 kg worden verzwaard.

Aangrenzend en direct naast de evenementlocatie, ligt nota bene het Natura 2000-gebied Eemmeer waarmee Nederland bijdraagt aan het netwerk van beschermde natuurgebieden binnen de EU. Allemaal natuur om trots op te zijn èn om te beschermen want in de Eemvallei heeft de natuur onze zorg superhard nodig.