Nieuws

Presentatie over Eemvallei in kasteel Groeneveld

De Stichting Mooi Baarn hield op zaterdag 5 november 2016 een symposium in kasteel Groeneveld in Baarn. De stichting bestond 20 jaar en dat werd op een passende wijze gevierd met ruim 120 toegestroomde aanwezigen. Kees Koolmees van de stichting Behoud de Eemvallei (SBDE) gaf een presentatie met tientallen foto’s over de drie nieuwe Baarnse natuurgebieden Eemerwaard, Wolkenberg en Bruggematen die aan de Eem liggen, en over het kasteel ’t Huijs ter Eem.

Dat strategisch belangrijke kasteel domineerde tussen 1347-1706 het Eem-gebied. Zelfs koning Karel de Vijfde, de latere keizer heeft in dat kasteel gewoond. Ook was er een reeks boeiende foto’s van flora/fauna uit het Baarnse deel van de Eempolders. Fantastisch is dat de stichting Mooi Baarn zich ook inzet om het buitengebied van Baarn mooi te houden.

Andere sprekers waren Rein Berends van Staatsbosbeheer die veel wetenswaardigheden vertelde over de Baarnse bossen. Na de pauze hield Gerard Zandbergen van Locatus, marktleider op het gebied van winkelinformatie in de Benelux, een interessant verhaal. En ten slotte kwam de bekende Baarnse schrijfster Thera Coppens aan het woord met een presentatie over de ‘Vrouwen van Soestdijk’ en over de nieuwe bestemming van paleis Soestdijk.

De Baarnse wethouder Erwin Jansma, sloot de rij met een verhaal over Baarnse belangen. Aan het eind van de middag vroeg Jansma of SBDE met zijn college van burgemeester en wethouders het klompenpad Wolkenberg zou willen lopen. SBDE vindt dit een prima idee zodat dit begin 2017 kan gaan gebeuren.