Nieuws

Zwerfvuil-drijfbalken Praamgracht sparen natuur en creëren nesthoop voor ringslangen

Veel ergernis is er altijd over zwerfvuil. Het vliegt vaak alle kanten ook maar belandt ook in het water. Sinds kort kon je zien wat er allemaal via de Praamgracht aan zwerfafval richting de Eem dreef.

Baarnaar Adriaan Voeten en zijn andere vrijwilligers die zowel in bos als berm actief zwerfafval opruimen, had opeens een simpel maar geniaal idee.

Het Waterschap Vallei en Veluwe bleek wel wat voor dat idee/experiment te voelen en plaatste vlakbij het bruggetje van het Bremeentje op 6 februari 2019 twee gekoppelde drijfbalken (zie foto’s) in de Praamgracht. Letterlijk werd de stroom drijvend zwerfvuil vanaf dat punt tegengehouden welke o.a. vanaf de berm van de Biltseweg t.h.v paleis Soestdijk, de weg de Praamgracht en een enkel incidenteel recreatief plekje van de jeugd in de Praamgracht belandt.

Drijvende flessen, piepschuim en ander afval werden tegengehouden. Dat moest eruit en wat er ook uit moest waren losgeraakte waterplanten zoals o.a. riet waar de natuur nu profijt van zal hebben. Het wordt op kant opgestapeld en zorgt voor een warme broeihoop voor o.a. de ongevaarlijke ringslangen die er hun eieren in kunnen gaan afzetten. Pas volgend jaar tijdens het keren van de broeihoop kunnen we echt zien of en hoeveel ringslangen er uit de eieren zijn gekropen.

Thomas, een Baarnse jongeman uit de buurt vist regelmatig het zwerfvuil voor de balken weg. Hij vindt het een geweldig initiatief om zo zijn steentje bij te dragen. De troep gaat de emmer in en het natuurlijke restmateriaal gaat op de broeihoop.

De Stichting Behoud de Eemvallei is blij met het geslaagde experiment én met Thomas.

Info: ringslang