Nieuws

Provincie pleit bij EU voor behoud Open Ruimten

Gedeputeerde Lokker van de Provincie Utrecht pleitte op de EU-conferentie in Salzburg voor behoud van open ruimten, zoals het Groene Hart. De conferentie was georganiseerd omdat het EU-plattelandsbeleid na 2006 nu al wordt bepaald. De heer Lokker was de spreekbuis van zeven Europese regio’s uit Duitsland, Belgie, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk die met vergelijkbare problemen kampen.

Het typisch Hollands landschap van weilanden met koeien blijft niet vanzelf zo mooi. Een goede en relatief goedkope manier om het te onderhouden is via de boeren. Maar in de dichtbevolkte steden komt steeds meer stedelijke druk op de open, groene ruimten. Hierdoor lukt het vaak niet meer om op tradionele manier een boerenbedrijf te runnen. Om het boerenlandschap te kunnen behouden, ook rondom de grote steden zullen de boeren nevenactiviteiten moeten gaan ontplooien, bijvoorbeeld via zorgboerderijen, recreatie en educatieve activiteiten.