Nieuws

Schip kapseist in de Eem en verliest kraan

In de Eem ligt het overslagschip ‘Liesveld’ afgemeerd dat via een lopende band de afgelopen tijd grond naar de wal bracht. Kennelijk is de grond bestemd voor de laatste dempingen van het ‘Gat van Netten’, een voormalige zandgat aan de Eem in Hoogland dat plasdras-natuurgebied moet worden voor de weidevogels. De grond ligt namelijk aan de rand van het gat.

Door nog onbekende oorzaak kapseisde het schip waardoor een 33 ton wegende kraan incl. transportband eraf viel en in de Eem verdween. Er kwam toen flink wat olie vrij dat is opgezogen door absorberend drijvend materiaal dat later in zes grote tonnen op de kade werd opgeborgen. Vervolgens werd een drijvend oliescherm en absorptiemateraal om het gezonken schip en de kraan gelegd.

Maar zaterdagmiddag 5 augustus ging het mis. De Stichting Behoud de Eemvallei werd gealarmeerd omdat er weer olie weglekte, de Eem in. Direct heeft de stichting de provinciale milieuklachtenlijn in kennis gesteld en is daarna ook zelf ter plaatse gegaan. Het schip lag aan de overzijde van de Grote Melm in Soest. Toen bleek dat het absorptiemateriaal deels verkeerd in het water lag waardoor olie in de Eem weglekte en wegdreef richting Amersfoort. De milieuklachtenlijn heeft de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) gebeld die maatregelen heeft genomen.

Woensdag 9 augustus zal worden begonnen om het gezonken schip en kraan te lichten.