Nieuws

SBDE zeer bezorgd over waterkwaliteit de Eem

Vanuit diverse kanten komt informatie bij de Stichting Behoud de Eemvallei (SBDE) binnen dat het zeer slecht gesteld is met de waterkwaliteit van de Eem. Afgelopen tijd was er sprake van verontrustende verschijnselen na het zwemmen door jeugd in de Eem met als gevolg koorts, braken, diarree en bloedneuzen.

Verder werden er tijdens een spektakel verbonden aan en in de Eem in Amersfoort mensen ziek. En recent werd de stichting erop gewezen dat het wateroppervlak van de Eem vol dreef met mosselen. Deze schelpdieren hadden het kennelijk spaans benauwd gekregen door mogelijk zwaar verontreinigd water want van zoiets heeft SBDE nooit eerder gehoord. Maar waar komen de verontreinigingen in de Eem eigenlijk vandaan? Scholeksters eten mosselen en als deze vogels vergiftigde mosselen eten, zal het met deze beschermde vogelsoort verkeerd aflopen.

SBDE heeft op vrijdag 30 november 2018 het Waterschap Vallei en Veluwe gevraagd om samen met de provincie als eigenaar van de Eem de oorzaak te achterhalen. En om na onderzoek drastische maatregelen te nemen om de waterkwaliteit te verbeteren en de oorzaak op te lossen.