Nieuws

Behoud de Eemvallei en Vogelwacht Utrecht geven strijd tegen golfbaan in Hoogland-West niet op

Het alsmaar groeiende Amersfoort slokte de laatste tientallen jaren veel agrarische buitengebieden op. Die werden volgebouwd en onze leefomgeving versteende waardoor er ook steeds minder natuur overbleef. Nu is het unieke en waardevolle agrarische Hoogland-West aan de beurt om te verdwijnen.

Het college van B&W Amersfoort heeft vorige week het ontwerpbestemmingsplan voor een golfbaan ter grootte van 20 voetbalvelden goedgekeurd. Dit besluit werd genomen door het college waaronder nota bene 3 van de 5 wethouders van politieke partijen (D66, GroenLinks en Burgerpartij Amersfoort) die tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezing nog tegenstander waren van de golfbaan. Je zou kunnen vaststellen dat de kiezer op deze manier misleid wordt.

Als de gemeenteraad, die nog moet beslissen, over een juist invoelend vermogen voor natuur beschikt en dit plan afkeurt, zullen tientallen vogelsoorten, reeën enz. uit dit gebied gespaard blijven. Waarom zou natuur immers moeten verdwijnen voor een handjevol golfers? Het heeft er alle schijn van dat het voor Amersfoort een prestigeproject is geworden om over zo’n golfbaan te kunnen beschikken terwijl er al ruim 20 in de buurt liggen die vrijwel allemaal nog plaats hebben voor nieuwe leden. Sinds een paar jaar is er zelfs de trend dat er steeds meer golfclubs zelf leden zoeken. Was het 5-10 jaar geleden nog gewoon dat je op een wachtlijst kwam te staan voor het verkrijgen van het lidmaatschap, nu wordt men met open armen ontvangen.

Maar de strijd tegen dit ontwerpbestemmingsplan gaat door. Dinsdag 30 november om 20.00 uur zal advocaat Mr.J.M. Neefe van de Stichting Behoud de Eemvallei en de vereniging Vogelwacht Utrecht tijdens de zogeheten ‘De Ronde’ in het gemeentehuis van Amersfoort, Stadhuisplein 1 te Amersfoort een betoog houden tegen dit vreselijke ontwerpbestemmingsplan. De gemeenteraad is dan aanwezig. Zij moet namelijk nog beslissen of het ontwerpbestemmingsplan wel of niet doorgaat.

Wij vragen iedereen die een voorstander is van natuur naar de Raadszaal 1.02 van het gemeentehuis te komen.

Foto: Dick Reef